Felhívjuk a Tisztelt Szülők és a Felvételizők figyelmét, hogy iskolánk 2017. május 15-én és május 18-án pótfelvételit hirdet általános iskola utáni képzéseinkre.

Mozgókép- és animáció készítő (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzésre: 1 fő,

Kerámiaműves (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzésre: 8 fő,

Művészeti és médiafotográfus (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzésre: 2 fő,

Szobrász (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzésre: 2 fő,

Üvegműves (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzésre: 2 fő

a felvehető tanulók létszáma.

A pótfelvételire való jelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges, melyet az info.jaschikmuveszeti@gmail.com e-mail címen tehetnek meg.

A pótfelvételi időpontja május 15-én és 18-án 8.00-12.00 óra. Helyszíne: Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium, 1097 Budapest, Illatos út 2-4. Kérjük, hogy a (regisztrált) felvételizők a vizsga megkezdése előtt 30 perccel érkezzenek, személyazonosságot igazoló dokumentummal, valamint A/3-as méretű rajzlappal, rajztáblával és rajzeszközökkel!

Szabadkézi rajz felvételi vizsga

A rajzi felvételi időtartama: 180 perc

A rajzi felvételi az alábbi részekből áll:

Az első rész:

A rajzteremben beállított asztal és a rajta elhelyezett tárgyak látvány utáni, fekete-fehér, A/3-as (negyedíves) méretű rajzának elkészítését jelenti. A feladat megoldására adott idő 120 perc.

A második rész:

Az asztalon elhelyezett tárgyak bármilyen színes technikával (akvarell, tempera, színes ceruza, pasztell stb.) kivitelezett ábrázolása, szintén A/3-as méretben. A feladat megoldására adott idő 60 perc.

A harmadik rész:

A hozott munkák bemutatásából áll, és a másik két feladat megoldása alatt folyamatosan történik. Bemutatható bármilyen otthoni, szakköri vagy iskolai munka, amelyről a jelentkező úgy érzi, hogy tudását, felkészültségét vagy szakmai elkötelezettségét bizonyítja. Lehetőség van fotó vagy digitális adathordozó (CD, DVD, pendrive) bemutatására is. A rendelkezésre álló idő 10-15 perc.

A felvételiző a következő eszközöket hozza magával:

A/3-as méretű rajzlap, A/3-as méretű akvarell papír a színes feladathoz, A/3-as méretű rajztábla. Rajzszög, ragasztószalag vagy csipesz a rajzlap rögzítéséhez. Tetszés szerint grafit, grafitceruza vagy rajzszén a fekete-fehér feladathoz, akvarell, tempera, színes ceruza, kréta, pasztell, ecsetek és vizes edények a színes feladathoz. Rajzszén és pasztell használata esetén fixáló anyag (fixatív vagy hajlakk) szükséges.

A felvételire ezen kívül hozza magával ellenőrző könyvét, diákigazolványát vagy személyi igazolványát. Két darab, a jelenlegi postai díjszabásnak megfelelő bélyeggel ellátott válaszborítékot, az egyiket a tanuló lakcímére, a másikat általános iskolájának címezve, mert az eredményről postai úton értesítjük. A lakcímre címzett boríték közepes méretű legyen. A borítékokat a felvételiztető tanárnak kell odaadni.

Rajz feladatok értékelése:

0-10 pont: alapvető kompozíciós hiányosságok, a téri helyzet összefüggéseinek és az ábrázolás érzékenységének teljes hiánya.

11-20 pont: bizonytalan formakövetés és eszközhasználat, de érzékeny megfigyelések az ábrázolás egyes részleteiben.

21-30 pont: pontatlan megfigyelések túlsúlya, de érzékelhető igyekezet a téri helyzet és a tömegarányok látványnak megfelelő visszaadására.

31-40 pont: alapvetően helyes kompozíció és tömegarány ábrázolás, helyenként előforduló pontatlan megfigyelésekkel.

41-50 pont: Helyes kompozíció és tömegarány, téri viszonyok átgondolt ábrázolása, pontos formakövetés és érzékeny eszközhasználat.

A pontozásnál figyelembe vehető értékek:

A színes feladat megoldásánál tapasztalt színharmónia, absztraháló képesség, lendületes felületkezelés vagy érzékeny megjelenítés.

Különösen magas színvonalú otthoni munkák bemutatása.

 

Köszönjük!

 

További információk a felvételi eljárásról