Felhívjuk a Tisztelt Szülők és a Felvételizők figyelmét, hogy a központi írásbeli felvételit 2018. január 20 – án, szombaton 10-12-ig rendezzük iskolánkban.

A pótló központi írásbeli felvételi vizsga ideje: 2018. január 25., 14.00- 16.00

A jelentkezési lapok postára adásának határideje 2018. február 19.

A rajzi felvételi vizsgákat 2018. február 21-22-23-26-án 9.00-12.00 és 13.00-16.00 között tartjuk.

A 2018/2019. tanévben induló szakok általános iskolát végzetteknek:

Grafikus (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzés (kód 0001)

Dekoratőr (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzés (kód 0002)

Mozgókép- és animáció készítő (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzés (kód 0003)

Festő (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzés (kód 0004)

Az 5. évfolyam elvégzése után +1 év ráépüléssel OKJ Díszítőfestő végzettség is szerezhető. A ráépülő képzés is ingyenes.

Kerámiaműves (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzés (kód 0005)

Művészeti és médiafotográfus (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzés (kód 0006)

Szobrász (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzés (kód 0007)

Üvegműves (4+1) évfolyamos párhuzamos művészeti képzés (kód 0008)

Szabadkézi rajz felvételi vizsga

A rajzi felvételi időtartama: 180 perc

A rajzi felvételi az alábbi részekből áll:

Az első rész:

A rajzteremben beállított asztal és a rajta elhelyezett tárgyak látvány utáni, fekete-fehér, A/3-as (negyedíves) méretű rajzának elkészítését jelenti. A feladat megoldására adott idő 120 perc.

A második rész:

Az asztalon elhelyezett tárgyak bármilyen színes technikával (akvarell, tempera, színes ceruza, pasztell stb.) kivitelezett ábrázolása, szintén A/3-as méretben. A feladat megoldására adott idő 60 perc.

A harmadik rész:

A hozott munkák bemutatásából áll, és a másik két feladat megoldása alatt folyamatosan történik. Bemutatható bármilyen otthoni, szakköri vagy iskolai munka, amelyről a jelentkező úgy érzi, hogy tudását, felkészültségét vagy szakmai elkötelezettségét bizonyítja. Lehetőség van fotó vagy digitális adathordozó (CD, DVD, pendrive) bemutatására is. A rendelkezésre álló idő 10-15 perc.

A felvételiző a következő eszközöket hozza magával:

A/3-as méretű rajzlap, A/3-as méretű akvarell papír a színes feladathoz, A/3-as méretű rajztábla. Rajzszög, ragasztószalag vagy csipesz a rajzlap rögzítéséhez. Tetszés szerint grafit, grafitceruza vagy rajzszén a fekete-fehér feladathoz, akvarell, tempera, színes ceruza, kréta, pasztell, ecsetek és vizes edények a színes feladathoz. Rajzszén és pasztell használata esetén fixáló anyag (fixatív vagy hajlakk) szükséges.

A felvételire ezen kívül hozza magával ellenőrző könyvét, diákigazolványát vagy személyi igazolványát. Két darab, a jelenlegi postai díjszabásnak megfelelő bélyeggel ellátott válaszborítékot, az egyiket a tanuló lakcímére, a másikat általános iskolájának címezve, mert az eredményről postai úton értesítjük. A lakcímre címzett boríték közepes méretű legyen. A borítékokat a felvételiztető tanárnak kell odaadni.

Rajz feladatok értékelése:

0-10 pont: alapvető kompozíciós hiányosságok, a téri helyzet összefüggéseinek és az ábrázolás érzékenységének teljes hiánya.

11-20 pont: bizonytalan formakövetés és eszközhasználat, de érzékeny megfigyelések az ábrázolás egyes részleteiben.

21-30 pont: pontatlan megfigyelések túlsúlya, de érzékelhető igyekezet a téri helyzet és a tömegarányok látványnak megfelelő visszaadására.

31-40 pont: alapvetően helyes kompozíció és tömegarány ábrázolás, helyenként előforduló pontatlan megfigyelésekkel.

41-50 pont: Helyes kompozíció és tömegarány, téri viszonyok átgondolt ábrázolása, pontos formakövetés és érzékeny eszközhasználat.

A pontozásnál figyelembe vehető értékek:

A színes feladat megoldásánál tapasztalt színharmónia, absztraháló képesség, lendületes felületkezelés vagy érzékeny megjelenítés.

Különösen magas színvonalú otthoni munkák bemutatása.

 

Köszönjük!

 

További információk a felvételi eljárásról